Energietoeslag lage inkomens

Wanneer heb je geen recht op de energietoeslag?

Je krijgt geen toeslag als je:

  • jonger bent dan 21 jaar. Behalve als je zelfstandig woont. En geen of niet voldoende gebruik kunt maken van de onderhoudsplicht van je ouder(s).
  • jonger dan 27 jaar bent en studiefinanciering ontvangt of recht hebt op studiefinanciering volgens de Wet studiefinanciering 2000. 

Je inkomen mag niet hoger zijn dan 120% van de bijstandsnorm die voor jou geldt. Hoeveel dat is hangt af van jouw situatie. Voor de energietoeslag telt je vermogen (bijvoorbeeld spaargeld) niet mee. 

Meer informatie over de inkomensgrens kan je vinden op de pagina bijstandsnormen.

De energietoeslag valt onder de bijzondere bijstand. Het is een onbelaste uitkering die je 1 keer krijgt. Dit betekent dat er geen belasting over betaald hoeft te worden. Je hoeft de energietoeslag dus niet op te geven als inkomen bij de Belastingdienst.

Tot wanneer kan je de energietoeslag aanvragen?

De energietoeslag over het jaar 2022 kon tot en met 31 december 2022 aangevraagd worden. Je kunt nu nog geen aanvraag doen voor de energietoeslag voor het jaar 2023.

Heb je geldzorgen?

Ook dan ben je van harte welkom bij Zaffier. De medewerkers van onze Budgetwinkel staan voor je klaar.

Een vraag over de energietoeslag?

Neem dan contact op via het contactformulier op deze website. Kies als onderwerp 'energietoeslag'. Geef in je bericht altijd je naam, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres door.