Energietoeslag lage inkomens

De Eerste Kamer heeft dinsdag 3 oktober ingestemd met het wetsvoorstel Energietoeslag 2023. Gemeenten kunnen daardoor, net als in 2022, inwoners op of net boven het sociaal minimum helpen met de hoge energiekosten. Want juist deze hoge energiekosten kunnen voor inwoners met een laag inkomen een probleem zijn. Zaffier voert deze regeling uit voor de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest. De energietoeslag 2023 bedraagt voor deze gemeenten €1.300,- per huishouden en wordt één keer betaald.

In november is de energietoeslag automatisch uitbetaald. Heb jij recht op de energietoeslag en deze niet automatisch ontvangen? Vraag dan zelf de toeslag aan.

Aanvragen

De energietoeslag kun je zelf aanvragen door hieronder te klikken op jouw gemeente. Je komt dan bij het aanvraagformulier op de website van Gezondverzekerd.nl. Vul de gegevens op het aanvraagformulier van jouw gemeente in. Je kan de energietoeslag 2023 tot en met 31 juli 2024 aanvragen.

Gemeente Alkmaar Gemeente Bergen Gemeente Castricum Gemeente Dijk en Waard Gemeente Heiloo Gemeente Uitgeest

Inkomensgrens

Om recht te hebben op de energietoeslag mag je inkomen niet hoger zijn dan 120% van de bijstandsnorm die voor jou geldt. Hoeveel dat is, hangt af van jouw situatie. Voor de energietoeslag telt je vermogen (bijvoorbeeld spaargeld) niet mee. Meer informatie over de inkomensgrens kan je vinden op de pagina bijstandsnormen.

De energietoeslag en de Belastingdienst

De energietoeslag valt onder de bijzondere bijstand. Het is een onbelaste uitkering die je 1 keer krijgt. Dit betekent dat er geen belasting over betaald hoeft te worden. Je hoeft de energietoeslag dus niet op te geven als inkomen bij de Belastingdienst.

Geen recht

Je hebt geen recht op de energietoeslag als:

 • je jonger bent dan 21 jaar;
 • je studiefinanciering ontvangt of recht hebt op studiefinanciering volgens de Wet studiefinanciering 2000;
 • je alleen een briefadres hebt (dak- en thuislozen);
 • je in een instelling woont en geen energiekosten betaalt;
 • je geen zelfstandige woonruimte bewoont en geen energiekosten betaalt.

Bijzondere bijstand

Heb je een laag inkomen en geen recht op de energietoeslag, maar wel een hoge energierekening? Vraag dan bijzondere bijstand aan. Dat kan via de pagina bijzondere bijstand. De aanvraag wordt beoordeeld volgens de regels van de bijzondere bijstand.

Een vraag over de energietoeslag?

Bekijk dan hieronder de veelgestelde vragen of neem contact op via het contactformulier op deze website. Kies als onderwerp 'energietoeslag'. Geef in je bericht altijd je naam, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres door.

Veelgestelde vragen

Heb je de toeslag in 2022 ontvangen en voldoe je ook aan de voorwaarden voor de energietoeslag van 2023? Dan heb je deze in november 2023 automatisch ontvangen. Heb je de toeslag niet automatisch ontvangen dan kun je de toeslag zelf aanvragen ia onze website. Aanvragen is mogelijk tot en met 31 juli 2024.

Zaffier heeft acht weken de tijd om een beslissing op de energietoeslag 2023 te nemen. We proberen zo snel mogelijk een beslissing te nemen over jouw aanvraag.

Als je de toeslag niet automatisch hebt ontvangen dan kun je de toeslag zelf aanvragen via onze website. Aanvragen is mogelijk tot en met 31 juli 2024.

Op onze website vind je de voorwaarden voor de energietoeslag. Heb je geen recht op de energietoeslag, maar kom je in financiële problemen door je energierekening? Dan kun je misschien bijzondere bijstand krijgen of kan je terecht bij het Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie gaat in 2024 voor de tweede keer open om huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening te helpen.

In vergelijking met 2023

In vergelijking met 2023 komen mensen eerder in aanmerking voor hulp:

 • Mensen met een laag inkomen (tot 130% sociaal minimum) kunnen steun aanvragen als zij 8% van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening. In 2023 was dit 10%.
 • Voor mensen met een laag middeninkomen (tot 200% sociaal minimum) ligt deze grens op 10% van het inkomen, in plaats van 13% vorig jaar.

Verbetering van Toegankelijkheid en Dienstverlening

Tevens neemt het Noodfonds meerdere maatregelen om de toegankelijkheid en de dienstverlening te verbeteren. Het Noodfonds wil er zo voor zorgen dat het voor huishoudens gemakkelijker is om een aanvraag te doen en dat de doorlooptijden worden verkort. Het Noodfonds wil er zo voor zorgen dat meer huishoudens in staat zijn om zelfstandig een aanvraag te doen.

Resultaten uit 2023

In 2023 hebben ruim 50.000 huishoudens steun vanuit het Noodfonds ontvangen. In totaal is er 43,7 miljoen euro uitgekeerd.

Energieleveranciers, zoals Budget Energie, Essent, ENGIE, Eneco, Greenchoice, Innova, Pure Energie, Vattenfall en Vrij op Naam, en de Rijksoverheid hebben voor komend jaar steun toegezegd aan het fonds met een totale bijdrage van 60 miljoen euro.

Hoe kom je in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor steun wordt er komend jaar gekeken naar de hoogte van de energierekening ten opzichte van het inkomen. De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

 • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
 • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen.
 • Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.
 • Een huishouden kan een bijdrage aanvragen voor de daaropvolgende 6 maanden.
 • De exacte voorwaarden zullen bij heropening in januari worden toegelicht.

Aanvragen

Het Noodfonds bereidt sinds de besluitvorming in september van het Rijk en energieleveranciers de heropening voor. De aanvraagprocedure is sindsdien in ontwikkeling.

Op de homepage van het Noodfonds kun je je aanmelden om direct op de hoogte gesteld te worden zodra het Noodfonds opengaat.

Ja, Zaffier kan bij de aanvraag of achteraf jouw gegevens controleren. Zaffier mag bij andere instanties en personen informatie over jou en jouw partner opvragen die belangrijk is voor de regeling. Zo kan Zaffier controleren of je recht hebt op de energietoeslag 2023.

Ja, dat is mogelijk. Je kunt een aanvraagformulier voor de energietoeslag 2023 ophalen bij de balie van Zaffier (locatie centrum: Mallegatsplein 10) of per post ontvangen.

Kopieer of scan jouw laatst ontvangen loonstrook, uitkeringsspecificatie en andere inkomstenbewijzen (zoals alimentatie) voordat je een aanvraag doet. Zijn jouw inkomsten steeds anders? Kopieer of scan dan jouw loonstroken, uitkeringsspecificaties en andere inkomstenbewijzen (zoals alimentatie) van de afgelopen zes maanden.

Kopieer of scan jouw laatste energierekening of bankafschrift met de afschrijving van jouw energiekosten, waarop je naam en adres staan.

Kopieer of scan het laatste afschrift van jouw bankrekening of van je bankpas waarop de energietoeslag gestort moet worden. Daarop moet je naam en rekeningnummer staan.

Kopieer of scan een geldig identiteitsbewijs van jou en (als je een partner hebt) van je partner. Dat mag een ID-kaart of paspoort zijn. Maar geen rijbewijs.

Heb je een zelfstandige onderneming? Lever dan de aangifte omzetbelasting van het afgelopen kwartaal in en de winst- en verliesrekening van het afgelopen kwartaal. Heb je geen winst- en verliesrekening? Neem dan contact op met Zaffier en ontvang een voorbeeld via de e-mail.

Als je een minnelijke schuldregeling volgt of er een WSNP is uitgesproken, lever daar dan een bewijs van in.

Het uploaden van bewijsstukken kan via https://onderzoek.gezondverzekerd.nl/verificatie.
Voor het uploaden heb je jouw casenummer en geboortedatum nodig.
Vul jouw casenummer en geboortedatum in en klik op ‘aan de slag’.

Nadat je deze gegevens hebt ingevuld, kun je de bewijsstukken uploaden door op ‘selecteer bestanden’ te klikken. Je kunt in één keer meerdere bestanden kiezen op jouw computer of je kunt deze één voor één selecteren. Zodra je alle bestanden hebt toegevoegd, klik je op ‘Upload Documenten’. De documenten worden dan naar Zaffier verstuurd. Je bent dan klaar met het versturen van de gegevens.

Wil je de bewijsstukken liever per post inleveren? Dat kan zonder postzegel naar:
Zaffier
Antwoordnummer 586
1800 VB Alkmaar

Je mag deze mail/brief negeren als je gegevens hebt opgehaald met de Ockto app en bevestiging hebt gekregen dat het ophalen van de gegevens is geslaagd. Je hoeft met deze brief dan niets te doen.

Als wij nog (extra) gegevens van jou nodig hebben, dan sturen wij je daarvoor een aparte brief. In deze brief vragen wij je alleen gegevens in te leveren die wij in jouw situatie nodig hebben om de aanvraag te kunnen beoordelen.

Het is belangrijk dat je zelf de aanvraag indient. Natuurlijk mag iemand je helpen bij het doorlopen van de aanvraag. Je blijft wel zelf verantwoordelijk voor wat je aan ons doorgeeft.

Dit is alleen anders als je onder bewind bent gesteld. Een bewindvoerder die door de rechter is toegewezen, mag namelijk wel zelf een aanvraag voor jou indienen.

Heb je geldzorgen?

Ook dan ben je van harte welkom bij Zaffier. De medewerkers van onze Budgetwinkel staan voor je klaar.