Bijstandsuitkering zelfstandigen voor gevestigde ondernemers
Ben je minstens 1,5 jaar zelfstandig ondernemer en heb je tijdelijk financiële problemen? Dan kan je via de Bbz-regeling een bijstandsuitkering of bedrijfskapitaal aanvragen.
Je bent een gevestigde ondernemer als je minstens anderhalf jaar zelfstandig ondernemer bent. Voor jou biedt de Bbz-regeling twee mogelijkheden:
- Als je tijdelijk niet genoeg inkomsten hebt om van te leven kan je maximaal 12 maanden een aanvullende uitkering krijgen.
- Heb je geld nodig voor investeringen of het aflossen van problematische schulden en kan je geen lening krijgen bij de bank? Dan kan je misschien een lening voor bedrijfskapitaal krijgen van de gemeente.
Voor de Bbz-regeling voor gevestigde ondernemers gelden deze voorwaarden:
- Je bent aangewezen op de inkomsten uit je bedrijf.
- Je bent 18 jaar of ouder, maar nog niet pensioengerechtigd.
- Je bent Nederlander, een burger van een land uit de Europese Unie of hebt een geldige verblijfvergunning.
- Je moet in deelnemende gemeenten van Zaffier Zelfstandigenloket wonen en ingeschreven staan.
- Je bedrijf moet in Nederland gevestigd zijn.
- Je werkt per jaar 1.225 uur of meer voor jouw eigen bedrijf of zelfstandig beroep. Dat is gemiddeld 23,5 uur per week.
- Je hebt alle diploma's en vergunningen die voor jouw bedrijf of zelfstandig beroep nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een horecavergunning of een milieuvergunning.
- Je moet al minstens anderhalf jaar in je eigen bedrijf of zelfstandig beroep werken.
- Je bedrijf moet levensvatbaar zijn: na de financiële ondersteuning verdient je naar verwachting voldoende om van te leven en om aan je zakelijke verplichtingen en privé verplichtingen te voldoen.
- Je hebt geen andere mogelijkheden om aan geld te komen en je hebt onvoldoende spaargeld. Het inkomen en spaargeld van je partner tellen mee.
Hoe hoog de uitkering is hangt af van je gezinssituatie, je woonsituatie en je inkomen. Je inkomen wordt aangevuld tot bijstandsniveau. Kijk bij de bijstandsnormen voor de precieze bedragen.
Renteloze lening
Je ontvangt de Bbz-uitkering als renteloze lening. Of je de uitkering moet terugbetalen hangt af van het totale (gezins)inkomen. Na een jaar berekent het Zelfstandigenloket hoe hoog je totale inkomsten zijn geweest. Het Zelfstandigenloket gebruikt daarvoor je winst- en verliesrekening en je aangifte inkomstenbelasting.
Als de uitkering te hoog is geweest moet je (een deel van) de uitkering terugbetalen. Als je uitkering te laag is geweest wordt de renteloze lening omgezet in een gift en krijg je een nabetaling.
Maximaal een jaar
Je ontvangt de Bbz-uitkering zolang dat nodig is, met een maximum van 12 maanden.
Als gevestigde ondernemer kan je een bedrijfskapitaal van maximaal € 247.047,- (bedrag 2024) krijgen. Het Bbz-bedrijfskapitaal is bedoeld om je bedrijf in stand te houden. Je kan er noodzakelijke investeringen mee doen in je bedrijf. Ook kan je met het bedrijfskapitaal betalingsachterstanden aflossen of (dreigende) schulden aflossen.
Met rente terugbetalen
Het Bbz-bedrijfskapitaal is een lening met rente tegen 8 procent per jaar. De looptijd van de lening is afhankelijk van de afloscapaciteit van je bedrijf. In de meeste gevallen moet je de lening in 3 tot 5 jaar terugbetalen.
Een informatiegesprek
Je hebt de mogelijkheid om direct een aanvraag te doen. Maar je kan ook eerst een informatiegesprek aanvragen bij het Zelfstandigenloket. Een medewerker vertelt je dan over de voorwaarden om recht te hebben op een Bbz-uitkering.
Neem contact op via het contactformulier op deze website. Als onderwerp kies je 'Zelfstandigenloket'. Vermeld in je bericht altijd je naam, woonplaats en telefoonnummer. Een medewerker van het Zelfstandigenloket neemt binnen 48 uur contact met je op.
Aanvragen
Vraag je Bbz-uitkering of bedrijfskrediet aan met je persoonlijke DigiD.
Heb je nog geen DigiD?
Vraag deze aan via de website digid.nl. Op deze website is ook meer informatie te vinden over DigiD.
Zaffier Zelfstandigenloket werkt alleen op afspraak. De medewerkers zijn elke werkdag bereikbaar van 09:00 tot 16.00 uur. Heb je een vraag voor het Zelfstandigenloket? Neem dan contact op via het contactformulier op deze website. Als onderwerp kies je 'Zelfstandigenloket'. Vermeld in je bericht altijd je naam, woonplaats en telefoonnummer.