Zaffier betaalt extra energietoeslag half oktober uit

Half oktober krijgen huishoudens die de energietoeslag van € 800,- al ontvangen hebben, automatisch de extra toeslag van € 500,-. Zij hoeven daar niets voor te doen. Huishoudens die de energietoeslag nog niet ontvangen of aangevraagd hebben, kunnen deze alsnog aanvragen bij Zaffier.

Energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen

Vooral voor inwoners met een laag inkomen kunnen de extra kosten door de hogere energielasten een probleem zijn. Daarom geeft het Rijk een energietoeslag aan huishoudens met een minimuminkomen. Het Rijk heeft besloten om de energietoeslag te verhogen van € 800,- naar € 1.300,- per huishouden. Zaffier, de sociale dienst van de gemeenten Alkmaar en Dijk en Waard, voert de regeling uit voor deze gemeenten.

Aanvragen en meer informatie

Huishoudens die de energietoeslag nog niet ontvangen of aangevraagd hebben, kunnen deze alsnog aanvragen via www.zaffier/energietoeslag. Hier is gelijk meer informatie te lezen over deze toeslag.
De energietoeslag kan tot en met 31 december 2022 aangevraagd worden. Ook in 2023 biedt de gemeente extra ondersteuning. Inwoners worden via de website van Zaffier op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. 

Recht op de energietoeslag

De energietoeslag is er voor huishoudens met een inkomen lager dan 120% van de bijstandsnorm die voor hen geldt. Hoeveel dat is, hangt af van hun situatie. Voor de energietoeslag telt vermogen (bijvoorbeeld spaargeld) niet mee. Meer informatie over de inkomensgrens staat op www.zaffier.nl/bijstandsnormen.

Geen recht

  • Inwoners jonger dan 21 jaar. Behalve als zij zelfstandig wonen. En geen of niet voldoende gebruik kunnen maken van de onderhoudsplicht van hun ouder(s).
  • Inwoners jonger dan 27 jaar die studiefinanciering ontvangen of recht hebben op studiefinanciering volgens de Wet studiefinanciering 2000.

Bijzondere bijstand

Studenten en overige huishoudens met een hogere energierekening kunnen bijzondere bijstand aanvragen. De aanvraag wordt beoordeeld volgens de regels van de bijzondere bijstand.

Vragen

Inwoners kunnen hun vraag stellen aan Zaffier via het contactformulier. Telefonisch is Zaffier te bereiken via 088 40 46 000. Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.