Tegenprestatie

De overheid wil dat mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, iets terugdoen voor de samenleving. Dit heet een tegenprestatie.

Zaffier kan je daarom vragen een tegenprestatie te leveren voor het krijgen van de bijstandsuitkering. Die tegenprestatie bestaat uit het doen van onbetaald werk dat nuttig is voor de samenleving voor een paar uur per dag of week. We houden rekening met wat je (aan)kan. Het zijn activiteiten voor enkele weken of maanden, dus niet voor een lange tijd.

Wat kan ik doen als tegenprestatie?

Je kan verschillende dingen doen. Denk aan klussen die door verenigingen, organisaties en maatschappelijk instellingen worden aangeboden, zoals koffie schenken in een wijkhuis of leesouder zijn op school.

Hoe vind ik een tegenprestatie?

Je kan zelf een tegenprestatie zoeken die bij je past. Zaffier beslist of dit een goede tegenprestatie is. Als het je niet lukt om zelf iets te vinden, dan neem je contact op met je consulent.

Wat heb ik aan zo’n tegenprestatie?

Een tegenprestatie doen is heel nuttig. Voor de samenleving, maar ook voor jezelf. Door de tegenprestatie werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en ontmoet je andere mensen. Bovendien ontwikkel je vaardigheden die je bij een betaalde baan goed kan gebruiken. Dit vergroot je kans op betaald werk. Tot slot doe je iets nuttigs voor andere mensen.

Wat gebeurt er als ik geen tegenprestatie wil doen?

Als Zaffier een tegenprestatie van je vraagt, maar je hier niet aan meewerkt, dan kan Zaffier een maatregel opleggen. Deze maatregel is dat je één of een aantal maanden een lagere uitkering ontvangt, of zelfs helemaal geen uitkering. Zaffier bepaalt hoeveel lager je uitkering wordt en voor hoe lang.

Moet ik als vrijwilliger of mantelzorger ook een tegenprestatie doen?

Doe je aan mantelzorg, dan kan Zaffier bij het opleggen van een tegenprestatie rekening houden met deze zorgtaken. Bijvoorbeeld door het aantal uren te beperken of door de gevraagde tijden te plannen rond de tijden waarop je zorg biedt. Ook kan Zaffier kiezen om geen tegenprestatie te verplichten. Het doen van boodschappen voor je gehandicapte buurvrouw is misschien niet genoeg, maar meer vrijwilligerswerk kan wel gezien worden als tegenprestatie.