De Tozo-uitkering en je belastingaangifte

In 2021 heb je een uitkering ontvangen volgens de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). De Tozo-uitkering is van invloed op je belastingaangifte. Hieronder lees je wat dat precies voor je betekent.

Over de Tozo-uitkering moet je belasting betalen

De Tozo-uitkering telt mee als inkomen. En moet je opgeven bij je belastingaangifte. Ben je getrouwd of woon je samen? Dan is de Tozo-uitkering aan beiden voor 50% uitgekeerd. Dit betekent dat de Tozo-uitkering voor jullie beiden los van elkaar meetelt als inkomen waarover je belasting betaalt. Zaffier heeft daar geen keuze in en kan dit niet voor je veranderen. Dit zijn de regels.

Inkomen uit loondienst

Had je in 2021 ook inkomen uit loondienst? Of heb je een partner die in 2021 in loondienst werkte? Misschien moet je dan meer belasting betalen of krijg je minder terug dan je verwacht.

Waarom is de belasting misschien hoger?

Zaffier houdt loonbelasting in over je Tozo-uitkering. Bij de berekening hiervan wordt de algemene heffingskorting gebruikt. Dit is een korting op de loonbelasting. Hierdoor houdt je netto een hoger inkomen over. De algemene heffingskorting daalt als het inkomen stijgt.

Had je en/of je partner inkomen uit loondienst in 2021? Dan is de heffingskorting die Zaffier heeft gebruikt voor de berekening van de loonbelasting te hoog geweest. En heeft Zaffier dus te weinig loonbelasting ingehouden op je Tozo-uitkering. Netto heb je dan een te hoge uitkering ontvangen. Bij de aangifte inkomstenbelasting moet je achteraf nog betalen of krijg je minder terug.

Wat moet je doen?

Geef je inkomsten op bij je aangifte inkomstenbelasting. Heb je een partner? Geef dan ook de inkomsten van je partner op. Ook je Tozo-uitkering geef je op. Het bedrag vind je op de jaaropgave die je pas geleden van Zaffier per post hebt ontvangen. (De jaaropgave kan je ook downloaden via Mijn Zaffier).

Het aangifteprogramma van de Belastingdienst rekent uit hoe hoog de algemene heffingskorting over 2021 is voor jou (en je partner). Heb je in 2021 meer heffingskorting gehad dan waar je recht op had? Dan wordt het bedrag dat je teveel hebt gehad meegenomen bij de definitieve belastingaanslag. Je krijgt minder geld terug of je krijgt een hogere naheffing. Dit betekent dat je meer belasting moet betalen.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met het Zelfstandigenloket van Zaffier. Dat kan via het contactformulier op deze website. Als onderwerp kan je 'Zelfstandigenloket' kiezen. Vermeld in je bericht altijd je naam, woonplaats en telefoonnummer.