Ben je gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire? Of denk je dat je dat bent? Laat ons jou helpen!

In Nederland zijn duizenden gezinnen getroffen door de toeslagenaffaire. Ouders kregen geld zodat zij de kinderopvang voor hun kinderen konden betalen. Daar hadden ze recht op, maar sommige ouders kregen te horen dat ze duizenden euro's moesten terugbetalen. Dat bleek onterecht. Veel ouders kregen daardoor schulden en kwamen in geldproblemen. Deze fout van de Belastingdienst noemen we de kinderopvangtoeslagaffaire. En voor het oplossen van deze fout, is de Belastingdienst verantwoordelijk. Dit noemen we de Hersteloperatie Toeslagen.

Een nieuwe start maken

Gedupeerde ouders krijgen namens de Belastingdienst een vergoeding. Maar naast geld, is er misschien meer ondersteuning nodig voor jullie toekomst. Om een nieuwe start te maken. Bijvoorbeeld op het gebied van jouw gezin, wonen, gezondheid, werk en opleiding, of schulden en financiën. Zaffier staat voor je klaar. Bij Zaffier werkt een team met medewerkers die ervaring en kennis heeft over de Hersteloperatie Toeslagen. Bij ons kun je terecht met vragen, maar wij denken ook actief met je mee voor passende oplossingen op jouw hulpvraag. 

Welke regelingen zijn er?

Er zijn verschillende herstelregelingen voor gedupeerde inwoners. Deze regelingen worden uitgevoerd door de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Het gaat om:

•    de Catshuisregeling voor gedupeerde ouders  
•    de Kindregeling
•    de ex-partnerregeling
•    gedupeerden in het buitenland

Kindregeling

Ben je kind van een gedupeerde ouder? Dan heb je recht op de kindregeling van de Belastingdienst. Hierover krijg je een brief van de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Soms is het nodig om jezelf aan te melden. Het gaat om de volgende situaties:

1)    je hebt (een) pleegouder(s) of hebt (een) pleegouder(s) gehad;
2)    je ouder(s)/verzorger(s) is/zijn overleden;
3)    je hebt geen burgerservicenummer (BSN). Bijvoorbeeld omdat je in het buiteland bent geboren.

Twijfel je of aanmelden nodig is? Dit kun je controleren op de website van de Belastingdienst

Kijk voor meer informatie over de kindregeling op www.kindregelingvoorjou.nl

Ex-partner regeling

De kinderopvangtoeslag kan door één ouder aangevraagd worden. Hierdoor gaat de compensatie ook naar één ouder: de aanvrager. De compensatie is bedoeld voor het hele huishouden. Als partners niet meer bij elkaar zijn, kan dit tot vervelende situaties leiden. Daarom heeft de Rijksoverheid besloten om ook de ex-partners te compenseren.

Vanaf september 2023 ontvangen de eerste ex-toeslagpartners die bij de Belastingdienst bekend zijn een brief om zich aan te melden voor deze regeling. Je hoeft hiervoor niets te doen. Heb je in januari 2024 nog geen brief ontvangen? Kijk dan vanaf eind januari op de website herstel.toeslagen.nl. Daar lees je wat je kunt doen om in aanmerking te komen voor toetsing voor deze regeling.

De ex-toeslagpartner regeling bestaat uit:
- een compensatiebedrag van €10.000; 
- brede ondersteuning van jouw gemeente;
- hulp bij schulden;
- hulp bij schade.

Meer informatie lees je op de website van UHT. Daar kun je ook bekijken of je recht hebt op de regeling voor ex-toeslagpartners.

Ben je ex-toeslagpartner en heb je brede ondersteuning nodig? Meld je dan aan bij Zaffier.

Gedupeerden in het buitenland

Ben je een gedupeerde ouder en woon je in het buitenland? Dan heb je recht op dezelfde ondersteuning als gedupeerde ouders in Nederland. Je kunt hiervoor terecht bij het ondersteuningsteam voor ouders in het buitenland. Kijk voor informatie over gedupeerde ouders in het buitenland op de website van de Belastingdienst.

Welke hulp kan Zaffier jou bieden?

Naast de herstelacties biedt Zaffier namens de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest brede ondersteuning voor gedupeerde inwoners. Brede ondersteuning is hulp voor jou (als ouder of kind van gedupeerde ouders) en je gezin. Voor kinderen en jongeren heet deze ondersteuning de kindregeling. De hulp is er op verschillende onderdelen van je leven. Zoals zorg, gezin, werk, financiën en wonen. Voorbeelden zijn:

-    hulp bij zaken die je ingewikkeld vindt of waar je heel erg tegenop ziet;
-    met je meedenken als je je ergens zorgen over maakt;
-    bij gesprekken zijn die je hebt met UHT;
-    hulp bij het zoeken naar de juiste specialistische hulp, zoals een psycholoog;
-    kijken naar oplossingen als je hulp of spullen nodig hebt in of rond het huis.