Tour de Zaffier: Wethouder Gerard Rep draait mee met Jongerenpunt Check-In

Sinds 1 januari is Zaffier de uitvoeringsorganisatie op het gebied van werk, geldzaken en inburgering voor de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest. Om iedereen goed te ondersteunen, is samenwerking nodig. We kunnen zo beter omgaan met veranderingen en leren van elkaars kennis en ervaring. Maar hoe gaat het in de praktijk? De sociaal domein wethouders van de gemeenten gaan voor je op onderzoek uit. In Tour de Zaffier gaan zij elk bij een specifiek onderdeel meelopen. Wethouder Gerard Rep van Dijk en Waard gaat deze week op pad met het Jongerenpunt Check-In.

Jongerenpunt Check-In is een speciaal team binnen Zaffier dat zich richt op jongeren tot 27 jaar. Check-In is er voor alle jongeren die tegen problemen aan lopen en niet weten waar ze om hulp kunnen vragen. Bijvoorbeeld als ze niet weten wat ze met hun talenten kunnen doen, geen werk hebben of ergens op vastlopen. De medewerkers van Check-In kijken samen met de jongere naar wat ze tot nu hebben gedaan en wat ze graag zouden willen. Door dit te doen krijgen jongeren handvatten om zo een goede keuze te maken, bijvoorbeeld voor een opleiding of een baan. De medewerkers van Check-in komen naar de jongeren toe en zijn bereikbaar op de kanalen die zij gebruiken, zoals Whatsapp of Instagram.

Team op jongeren
“Ik ben heel blij dat we in onze regio een team hebben die zich specifiek richt op jongeren. Als we nu investeren in jongeren, investeren we meteen in de toekomst”, aldus Gerard. “Door het zorgen voor een passende studie of leer-werktraject, kunnen we uitval in de toekomst voorkomen. De jongeren van nu lopen tegen dezelfde problemen aan als vroeger, zoals het niet weten welke baan bij ze past. Jongeren hebben niet de levenservaring van volwassenen. Daarom is het juist goed dat we bij Zaffier ze op een manier benaderen die bij hen past.”

Eigenaar
Gerard loopt mee met Janet Stouten en Carolijn Spaan, beiden werkzaam voor Check-In van Zaffier. Zij vertellen over het Jongerenpunt Check-In en hoe zij werken. Ook gaat Gerard in gesprek met een klant. Ondanks de vele ervaring die Gerard heeft met begeleiden van jongeren naar werk, vindt hij het waardevol en leerzaam om mee te lopen met Check-In. “Er zijn nieuwe regels en de aanpak verandert ook. Ik merk dat de consulenten de jongeren steeds meer stimuleren om zelf met oplossingen te komen. Zo worden ze eigenaar van hun eigen (werk)geluk. Je merkt dat het ze de motivatie geeft om zelf weer verder te komen.”