Tour de Zaffier: Wethouder Falgun Binnendijk draait mee met team schuldhulpverlening

Sinds 1 januari is Zaffier de uitvoeringsorganisatie op het gebied van werk, geldzaken en inburgering voor de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest. Om iedereen goed te ondersteunen, is samenwerking nodig. We kunnen zo beter omgaan met veranderingen en leren van elkaars kennis en ervaring. Maar hoe gaat het in de praktijk? De sociaal domein wethouders van de gemeenten gaan voor je op onderzoek uit. In Tour de Zaffier lopen zij elk mee met een specifiek onderdeel. Wethouder Falgun Binnendijk van gemeente Castricum draait mee met team schuldhulpverlening.

Bij schuldhulpverlening helpen we inwoners die de grip op hun financiële situatie kwijt raken, of dreigen kwijt te raken. Dit kan komen doordat iemand zijn baan verliest of opeens te maken krijgt met hoge onverwachte kosten. Dit kan iedereen gebeuren. Team schuldhulpverlening ondersteunt om de situatie weer stabiel te krijgen. Bijvoorbeeld door een overzicht te maken van de schulden om vervolgens te kijken waar minder geld aan uitgegeven kan worden. Het is belangrijk dat schulden niet uit de hand lopen. Hoe eerder je ze oplost, hoe meer er mogelijk is. Daarom is er binnen Zaffier een team vroegsignalering. Zij krijgen een melding wanneer er een achterstand is in betalingen. Falgun loopt mee met Nienke Ruiter, consulent vroegsignalering van Zaffier.

Financiële zelfredzaamheid
“Ik vind het mooi om te zien dat de medewerkers van vroegsignalering erg actief zijn. Door er op tijd bij te zijn, is er veel meer mogelijk, omdat ze niet in de zwaardere dienstverlening komen. De klant behoudt de regie en eventuele problemen zijn sneller oplosbaar. De grootste meerwaarde zit er in dat de consulenten zich kunnen focussen op de financiële zelfredzaamheid. Zaffier neemt de problemen niet over, maar leert de inwoner de problemen zelf op te lossen. Door te gaan werken aan houding en gedragsverandering.”

Schaamte
Falgun gaat ook in gesprek met een klant van Nienke. Hij merkt dat er veel schaamte heerst. “Mensen nemen gewoon niet snel de stap naar hulp bij financiële problemen. Dat is logisch, maar ook ontzettend jammer. Het levert naast de schulden meestal ook mentale en fysieke problemen op.” Nienke bevestigt dit: “Mensen krijgen zoveel stress van financiële problemen, dat er veel meer problemen uit voortvloeien.” Nienke geeft aan dat schaamte niet nodig is: “Ik werk al heel wat jaren in de schuldphulpverlening en we komen overal. Het kan iedereen overkomen. Op sommige gebeurtenissen in het leven heb je gewoon geen invloed. Vaak trekken mensen te laat aan de bel. Daarom ben ik ook blij dat Zaffier extra inzet op vroegsignalering. Zo kan ik meteen samen met de klant aan zijn problemen en financiële zelfredzaamheid werken.”