Sociaal ondernemen door de ogen van Rob Neefjes

Sociaal ondernemen. Een term die je steeds vaker voorbij ziet komen. Maar hoe doe je dat als je ook een commerciële opgave hebt? We vragen het aan onze collega Rob Neefjes, bedrijfsleider Montage en verpakking van Zaffier.

Rob, jij hebt contact met werkgevers om opdrachten te begeleiden en je bent leidinggevende van de medewerkers die een uitdaging op de arbeidsmarkt hebben. Dat is eigenlijk het commerciële verbinden met het maatschappelijke. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, gaat dat samen?
"Jazeker, ik denk dat we niet heel anders zijn dan reguliere werkgevers waar producten worden gemonteerd en verpakt. We maken afspraken met de opdrachtgevers en daar houden we ons aan. Het enige verschil is dat wij werken met medewerkers die een uitdaging op de arbeidsmarkt hebben. Voor sommige werkgevers is dat juist de reden om voor Zaffier te kiezen."

Sommige werkgevers kiezen dus bewust voor ons, om sociaal te ondernemen?
"We werken met werkgevers die bewust kiezen voor sociaal ondernemen. Soms zijn dat bedrijven die al met duurzaamheid bezig zijn en een sociaal karakter hebben. Zaffier past daar als partner heel goed bij en dan is er sprake van goede match."

Merk je dat steeds meer bedrijven sociaal gaan ondernemen?
"Er komt steeds meer bewustzijn bij werkgevers om sociaal en duurzaam te ondernemen en dat Zaffier daar ketenpartner in kan zijn. Ik vind dit een heel mooie beweging, want op die manier draag je echt iets bij aan de maatschappij. Ik merk ook bij de werkgevers die hier op bezoek komen, dat ze zien dat ze door de opdrachten bij ons neer te leggen echt het verschil maken voor onze medewerkers."

Kun je een voorbeeld noemen?
"We hebben heel veel voorbeelden. Stuk voor stuk zie je mensen binnenkomen met weinig zelfvertrouwen en vervolgens stappen maken. En die stappen kunnen voor iedereen anders zijn. Voor de één is het een stap naar een reguliere werkgever, voor de ander zit die stap meer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Zoals zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Ik ben echt trots op hoe wij dit met z'n allen organiseren, zodat onze medewerkers kunnen groeien."

Kunnen wij als Zaffier nog meer groeien?
"Jazeker, we zijn druk bezig om onszelf neer te zetten als een leer-werkbedrijf. We hebben verschillende leerlijnen, waar mensen opleidingen kunnen volgen en waar we werkplekken voor hebben. Hiervoor hebben we onze partners en werkgevers hard nodig, zodat inwoners met een uitdaging op de arbeidsmarkt naar eigen vermogen kunnen deelnemen aan de maatschappij. We hebben bijvoorbeeld een etiketteermachine aangeschaft waarmee we allerlei producten snel kunnen bestickeren. Dat klinkt misschien makkelijk, maar de techniek erachter helpt bij de opleiding voor mensen die een technische richting op willen." 

Dat klinkt als een mooie machine. Werkgevers kunnen dus bij ons terecht voor het bestickeren van hun producten. Waarvoor nog meer?
"Bij onze afdeling kun je terecht voor al je productie- en montagewerk. Dat kan bij ons of op locatie. Maar Zaffier is breder dan alleen onze afdeling. Je kunt op verschillende manieren sociaal ondernemen. We besteden personeel uit of je kunt bij ons terecht voor logistieke werkzaamheden. Wij voeren het voor je uit, bij jou op locatie. Zaken als werving, opleiding, de dagelijkse inzet en de begeleiding op de werkvloer kun je met een gerust hart aan ons overlaten."

Ben jij geïntereseerd of wil je meer weten? Neem contact op met Rob Neefjes.