Samen zorgen voor kansen
Op zoek naar een baan of stage? Die zoektocht kan lastig zijn wanneer je de Nederlandse taal niet volledig spreekt. Taalniveau bleek ook een probleem te zijn voor de jonge vluchteling Karam. Nu werkt hij als financieel projectmanager bij Sweco.
Door samenwerking tussen Karam, Sweco, Zaffier en het Werkgevers Servicepunt Noord-Holland Noord (WSP) heeft Karam nu een baan. Ying Hung Lee, beleidsadviseur en SROI-coördinator bij Zaffier, legt uit: “Karam mocht een financiële cursus doen en zou gaan stagelopen, maar een stageplek vinden was lastig. Ervaring had hij, maar zijn taalniveau bleek een drempel te zijn. Werkgevers zien het niet (goed) kennen van de Nederlandse taal vaak als een risico en durven hierdoor iemand niet aan te nemen.” Ying had al eerder contact gehad met Rik Jansen, teammanager en SROI-coördinator bij Sweco. Omdat Sweco – een architecten- en ingenieursadviesbureau – altijd op zoek is naar talent, zag ze een mogelijkheid voor Karam en belde Rik op.
“Op het moment dat Ying belde waren we bij Sweco net over op een nieuw financieel systeem en zochten we projectmanagers die de financiën konden beheren”, vertelt Rik. “Het belletje kwam op het juiste moment en Karam bleek de perfecte kandidaat.” Door een goede samenwerking tussen het WSP, Zaffier en Sweco ontstond deze kans voor Karam. Met een mooi einde en ook een mooi begin voor Karam, want na zijn stage heeft hij direct een contract gekregen én mag hij een cursus Nederlands doen. De tip die Karam wil meegeven is: “Durf je kracht, talent en vragen bespreekbaar te maken bij de consulent van Zaffier. Zo blijf je niet met vragen zitten, maar krijg je de hulp die je nodig hebt.”
Ook stappen zetten
Volgens Rik moet het bedrijfsleven minder in hokjes denken bij het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of migratieachtergrond. “We hebben veel te snel de neiging om niet op zoek te gaan naar écht passende functies voor migranten, omdat het minder makkelijk gaat dan bij een persoon die de Nederlandse taal volledig beheerst. Daardoor komt het talent wat een migrant met zich meebrengt er vaak niet uit. Super zonde!” De tip die Rik heeft voor andere bedrijven is kort maar krachtig: “Gewoon doen.”
Migranten aannemen geeft uitdagingen. Rik: “Vaak is niet de taal, maar het verschil in cultuur het grootste aandachtspunt. In sommige landen mag je bijvoorbeeld niet ‘nee’ zeggen, dus zeggen nieuwe werknemers met een migratieachtergrond dan niks. Dat zorgt voor onbegrip bij Nederlanders, omdat zij juist vanuit hun cultuur gewend zijn openheid te geven. Belangrijk is dat er vanaf het begin aandacht is voor deze verschillen. En dat de nieuwe werknemer bereid is om de nieuwe werkcultuur te omarmen. En dat het team bereid is om de nieuwe werknemer écht onderdeel van het team te laten zijn.”
Wat is SROI?
De plaatsing van Karam bij Sweco is een vorm van Social Return on Investment (SROI). SROI houdt in dat wanneer een bedrijf voor de (lokale) overheid een opdracht mag uitvoeren – bijvoorbeeld het verzorgen van bomen in de stad of renovatie van een woonwijk – het bedrijf iets sociaals terug moet doen. Dit kan van alles zijn. Van het geven van cursussen tot het aannemen van personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Zaffier geeft advies over SROI en ondersteunt daarbij. Zij laat aan bedrijven zien welke mogelijkheden er zijn en helpt bij het maken van afspraken.
Karam: ‘Blijf niet met je vragen zitten.’