Leren tijdens werk om door te groeien

Leren tijdens werk om door te groeien

Al een half jaar is Ali Al-Sheikh back-end developer bij de bank ABN AMRO. “Samen met mijn team maken we applicaties die te maken hebben met betalen”, zo legt Ali (30 jaar) uit. Om hier te komen, heeft hij veel moeten leren. Dat begon al tijdens zijn inburgering. Zo vertelt Ali dat hij hard heeft gewerkt aan zijn persoonlijke ontwikkeling. “Door begeleiding van Zaffier kwam ik erachter dat ik interesse had in softwareontwikkeling.”

Nadat Ali wist wat hij leuk vond, wilde hij ook zo snel mogelijk in die branche aan het werk. “Door te kiezen voor goedbetaald schoonmaakwerk, hoefde ik minder uren te werken”, begint Ali. “Zo kon ik meer uren leren.”

Van studie naar baan

De uren die Ali had voor het leren, heeft hij goed gebruikt. Zo heeft hij het onderwijsprogramma HackYourFuture succesvol afgrond. Tijdens deze opleiding leerde Ali in zeven maanden tijd programmeren. Dit onderwijsprogramma is gratis voor vluchtelingen en mensen met beperkte toegang tot de onderwijs- en arbeidsmarkt. Ali is vluchteling en komt uit Irak. Hij woont nu zeven jaar in Nederland. Ook heeft deze cursus hem geholpen met het vinden van zijn huidige baan: “Mijn leraren hebben met ABN AMRO gesproken over mijn voortgang en ons met elkaar in contact gebracht.” Het resultaat: een contract bij de bank.

Dubbel werk

Dat Ali gemotiveerd was om te leren, was vanaf het begin duidelijk. Zo was hij tijdens zijn schoonmaakwerk ook al aan het leren. “Ik luisterde veel podcast en audioboeken.” Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ali legt uit: “de opleiding was meer op front-end gericht. Bij mijn functie ligt de focus juist op back-end. Door te luisteren heb ik mezelf veel geleerd over back-end.”