Inburgeren doen we samen!

Nieuw zijn in Nederland kan een hele uitdaging zijn. De taal, de Nederlandse cultuur en de Nederlandse manier van wonen en werken. Maar maak je geen zorgen, wij ondersteunen je hierbij. Want inburgeren doen we samen.

Inburgeren betekent dat je de Nederlandse taal leert. En leert hoe je zelf dingen kunt regelen in Nederland. Ook leer je dingen over het leven in Nederland. Zo kan je beter meedoen met de mensen om je heen. Inburgeren moet en is niet vrijblijvend. Daarom moet je ook examen doen. Dat klinkt misschien spannend, maar wij staan klaar om jou daarbij te helpen.

Hoe gaat inburgeren nou eigenlijk precies?

Stap 1: Je krijgt van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een brief. Daarin staat vanaf welke datum je moet inburgeren. DUO is een dienst van de Rijksoverheid die het onderwijs regelt in Nederland.
Stap 2: Wij nodigen je uit voor een gesprek. Dit heet de brede intake.
Stap 3: In de brede intake gaan we kijken wat je al kunt. Dit heet de Leerbaarheidstoets (LBT).
Stap 4: We maken samen een Plan Inburgering en Participatie (PIP). In dit persoonlijke plan staat wat je moet doen om in te burgeren.

We zorgen ervoor dat je geen problemen krijgt met geld. Als je een asielstatus hebt, krijg je de eerste zes maanden hulp met je financiƫle zaken. Op deze manier leer je om zelf je eigen geldzaken te regelen. Je hoeft je daardoor geen zorgen te maken over geld.

Je hebt drie jaar de tijd om in te burgeren. Dit is de inburgeringstermijn. We nodigen je af en toe uit voor een gesprek. Dit is om te kijken hoe het gaat met je inburgering.

Handige tips!

Op onze website www.zaffier.nl/inburgeren vind je een stappenkaart over inburgeren. Deze stappenkaart laat zien hoe inburgeren gaat. En welke stappen je moet nemen. Maar je kunt ook een video bekijken over inburgeren. Deze is er in verschillende talen.
Er zijn ook landelijke websites over inburgeren. Bekijk de Nederlandse website www.inburgeren.nl. De Engelse versie vind je op www.inburgeren.nl/en.

Heb je vragen aan Zaffier?

Neem contact met ons op. Bekijk www.zaffier.nl/contact voor de mogelijkheden. We zijn er voor jou!

Podcast

In de podcast Zaffier Over hebben we het ook over inburgering. Luister onze podcast via Spotify.