Geven vanuit dankbaarheid

Tasar Isskreah (49) groeit op in Syrië waar ze Engelse taal en cultuur studeert. In Dubai vindt ze werk als lerares. Ook ontmoet ze er haar man en krijgt een tweeling. In 2016 wil ze terug naar haar geboorteland. Dat kan niet vanwege de oorlog. Met haar zoons vlucht ze naar Nederland. Inmiddels woont ze in Noord-Scharwoude. Zaffier helpt haar haar leven opbouwen.

“Mijn jeugd was mijn gouden periode”, vertelt Tasar. “Ik was vrij van zorgen en woonde met mijn ouders, twee zussen en drie broers in Syrië. Na mijn studie Engelse taal en cultuur kon ik geen baan vinden. Daarom reisde ik in 1999 als 24-jarige naar Dubai. Ik werd er docent Engels, ontmoette er mijn man en kreeg twee zoons, een tweeling.”

Geen toekomst

Na verloop van tijd blijkt dat Tasars zoons diabetes hebben. “Ik kon de zorg voor mijn kinderen niet combineren met mijn werk. Daardoor konden we niet in het dure Dubai blijven. Ik wilde terug naar Syrië, maar daar was het oorlog. Ik kon mijn kinderen er geen toekomst bieden.” Tasar vraagt een visum aan bij de Italiaanse ambassade en reist via Syrië en Libanon naar Nederland. “De keuze om naar Nederland te gaan, deed me veel verdriet. Ik moest een groot deel van mijn leven en herinneringen achterlaten. In het asielzoekerscentrum (AZC) in Ter Apel ontdekte ik dat Nederlanders gelukkig heel vriendelijke, lieve mensen zijn.”

Willen werken

Tasar en haar zoons verblijven kort in Ter Apel en Budel. Daarna wonen ze een jaar in het AZC in Alkmaar. Vanaf dag één wil ze werken. “Ik startte als tolk voor het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Ook werkte ik mee aan een kookboek voor restaurant SOEPP in Alkmaar. De opbrengst ervan ging naar de kinderen van asielzoekers.” In 2017 krijgen Tasar en haar zoons een verblijfsvergunning en een woning in Noord-Scharwoude. “Ik moest inburgeren en werd daarbij geholpen door Zaffier. Mijn consulente hielp me bijvoorbeeld met het vinden van een goede taalschool. Ik haalde de staatsexamens op taalniveau B2 en B1. Ook werd ik geholpen bij het maken van een cv. Via uitzendbureau Randstad vond ik invalwerk als docent Engels. Daarnaast ging ik aan de slag als tolk voor Bocah Donya, een organisatie die hulp biedt aan gezinnen.”

Zaffier als vangnet

Ondertussen schrijft Tasar veel. “Onder meer een boek over mijn leven: De gouden littekens van mijn hart. Ook werd ik columnist bij de regionale krant Dijk en Waard.” In 2023 krijgt ze de Beste Nieuwkomer Spotlight Award. Een vaste baan vinden lukt helaas nog niet. “Ik kwam maar niet uit mijn uitkeringssituatie. Mijn vorige consulente Jorien dacht fijn met me mee. Of ik beëdigd tolk wilde worden? Dat leek me wel wat. Zaffier zorgde ervoor dat ik de opleiding kon volgen. Ook hielpen ze me een taalschool vinden om taalniveau C1 te bereiken. Onlangs besprak ik met mijn huidige consulente Annette de mogelijkheden om als zzp’er te starten. Ik krijg deze kans met Zaffier als vangnet. De komende maanden kan ik op hen terugvallen als dit nodig is. Ik ben hen dan ook heel dankbaar. Voor alles. Hun hulp gaf mij rust, veiligheid en financiële steun. Met vragen kon en kan ik er altijd terecht. Ze staan achter me. Dat geeft me vertrouwen. Ik hoef me niet te bewijzen. Ik ben eerlijk en wil teruggeven vanuit dankbaarheid. Dat wordt gezien.”

Geslaagd

Als zzp’er kan Tasar nu starten, want een paar dagen geleden kreeg Tasar de uitslag van haar examen tot tolk. Tasar is geslaagd. Wat een goed nieuws! Ze is nu officieel gediplomeerd tolk. “Ik hoop dat er straks een periode aanbreekt van financiële onafhankelijkheid en rust.” Of ze terug wil naar Syrië? “Nee, wij hebben daar geen toekomst. Hier leven we in vrede en veiligheid. Dat is het allerbelangrijkste.”