Eritrese jongeren werken aan toekomst

Een groep Eritrese jongeren veroorzaakte vorig jaar overlast in het centrum van Alkmaar. Toen Zaffier dit hoorde, is zij gaan onderzoeken hoe ze kon ondersteunen. Zaffier is gaan samenwerken met Stichting Nieuwlander. Professionals begeleiden de jongeren intensief, en dat gaat goed! De jongeren zijn nu bezig met het maken van plannen voor de toekomst. Sommigen willen automonteur of kapster worden. Anderen willen apothekersassistent worden of rechten gaan studeren.

“Mensen zeggen dat de jongeren overlast veroorzaken en dat het moeilijk is om hen te begeleiden. Het probleem is dat deze jongeren in een samenleving zijn beland waar ze niets van begrijpen. Ze zoeken houvast en structuur. Ze begrijpen de Nederlandse samenleving niet en hebben nog niet genoeg vaardigheden om verder te komen. Ook hebben ze hun eigen problemen nog niet verwerkt, en daarom zitten ze vast”, verduidelijkt Binyam Andebrhan van Stichting Nieuwlander.

Toekomst opbouwen

“We merken dat de jongeren heel gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan. Ze willen een toekomst opbouwen, maar ze missen vaardigheden. Wij als hulpverleners hebben soms ook niet genoeg kennis over deze groep. Daarom hebben we hulp gevraagd aan Stichting Nieuwlander, die wel die kennis heeft. Onze consulenten hebben training gekregen en Stichting Nieuwlander heeft ons geholpen bij het begeleiden van de jongeren. Onlangs hebben de jongeren hun toekomstplannen laten zien, en het is mooi om te zien waar ze naar toe willen”, vertelt Carolijn Spaan, teammanager bij Zaffier.

Meedoen

"Dit betekent natuurlijk niet dat we hen nu loslaten. We blijven samenwerken met Stichting Nieuwlander en de jongeren. Samen maken we een concreet plan om stap voor stap naar hun doelen toe te werken. Het is belangrijk dat ze meedoen in onze samenleving en zelfstandig verder kunnen”, zegt Carolijn.