Afbeelding van Ahmad Altobeh in zijn winkel in Castricum.

In Nederland vond de Palestijnse Ahmad Altobeh een nieuwe start. Na gewoond te hebben in Syrië, en gewerkt te hebben in meerdere landen rond de Perzische Golf, besloot hij in Castricum zijn droom na te jagen: een winkel met halal en Midden-Oosterse producten.

Bij zijn aankomst in Nederland kwam Ahmad Altobeh in contact met Evelien, zijn consulent inburgering bij Zaffier. Zij was verantwoordelijk voor zijn familiedossier. Vanaf het eerste gesprek deelde hij zijn visie over zijn winkel. Het was niet altijd makkelijk. Toch gaf hij niet op. En met resultaat! Met de steun van zijn consulent, waarmee hij veel gesprekken had, en familie en vrienden, heeft Ahmad kunnen starten met zijn droom.

“Als consulent van Zaffier leerde ik Ahmad kennen toen hij in Nederland bij zijn vrouw kwam wonen”, vertelt Evelien. “Vanaf het begin had hij één doel: een eigen winkel openen. Hij maakte al snel een bedrijfsplan en kreeg van mij alle informatie die hij nodig had over werken in Nederland. Daarnaast hebben we veel gesproken over hoe hij zijn inburgering moest combineren met zijn eigen bedrijf. Er komt veel bij kijken om een winkel te openen in Nederland. Maar Ahmad is een geboren ondernemer. Hij heeft volgehouden, en met resultaat: een mooie winkel in Castricum. Hij moest ook Nederlands leren spreken, doordat hij veel Nederlandstalige klanten heeft. Zo komt het ook met zijn inburgering wel goed!”

Taim Markt

In Castricum begon Ahmad zijn onderneming in 2019. Hij was toen net een jaar in Nederland. Taim Markt staat voor liefde en hoop. De winkel draagt namelijk dezelfde naam als zijn zoon Taim, die geboren is in 2020. Een jaar na de opening van de winkel.

Waar mensen eerder aangewezen waren op winkels in Alkmaar of Heemskerk voor producten als kruiden, verse noten, Arabisch of Turks brood, verse baklava en seizoensfruit en groenten, kunnen zij nu gewoon in Castricum terecht.

Door hard te werken is het Ahmad gelukt om zijn winkel open te houden. Nog niet zo lang geleden heeft hij de winkel kunnen verhuizen naar een mooie plek in het winkelcentrum van Castricum.

Klanten worden vrienden

In Castricum vond Ahmad niet alleen klanten, maar ook vrienden. Met liefde voor zijn producten en een glimlach op zijn gezicht, veroverde Ahmad al snel de harten van zijn klanten. “Mijn klanten zijn vooral Nederlandse mensen en velen van hen zijn zelfs vaste klanten geworden”, zo vertelt een dankbare Ahmad. Klanten wisten dat Ahmad hier kwam als een vluchteling die de Nederlandse taal niet sprak. Toch kreeg hij alle steun. Klanten moedigden hem aan de taal te leren en de cultuur te omarmen. Ahmad kreeg zelfs hun hulp bij het openhouden van zijn winkel rond de geboorte van zijn zoon. Dat maakt dat Ahmad hart heeft voor Castricum en vooral de mensen in deze omgeving.

Goede manieren en hard werken

Wat Ahmad wil, is een stabiele toekomst voor zijn gezin in hun nieuwe thuisland. Hij hoopt met zijn winkel een goede basis te leggen voor zijn kinderen. Zodat zij zich thuis voelen in Nederland.

Hij adviseert nieuwe Nederlanders om het beste van zichzelf te laten zien: goede manieren en hard werken. “Dit zal steun en acceptatie geven en bijdragen aan een positief beeld in een nieuw land. Je kunt als nieuwkomer alle steun, acceptatie en aanmoediging gebruiken”, zegt hij uit ervaring.