Verhaalsbijdrage

Alimentatie / Verhaalsbijdrage

Als je onderhoudsplichtig bent voor je voormalige partner en/of je kind(eren) dan ben je verplicht om bij te dragen in de kosten van hun levensonderhoud. Die bijdrage wordt onderhoudsbijdrage of alimentatie genoemd.

Alimentatie wordt gezien als inkomen. Er zijn twee soorten alimentatie: partner- en kinderalimentatie. Zaffier verplicht de persoon die bijstand ontvangt om alimentatie aan te vragen bij de rechtbank. Voor het verkrijgen van alimentatie moet een advocaat ingeschakeld worden.

Wanneer de onderhoudsbijdrage aan Zaffier wordt betaald, dan wordt de onderhoudsbijdrage ook wel verhaalsbijdrage genoemd. Een verhaalsbijdrage wordt opgelegd als:

  • er voldoende draagkracht is;
  • er geen (te lage) alimentatieverplichting is vastgesteld;
  • een eerder opgelegde verhaalsbijdrage te laag is.

Zaffier doet hier periodiek onderzoek naar.

Nieuwe rekenmethode

De rechtbank bepaalt de alimentatie. De hoogte van dit bedrag hangt af van hoeveel geld de partner heeft en hoeveel geld die kan bijdragen. In de wet staat niet hoe dit bedrag moet worden berekend. Daarom hebben rechters regels gemaakt. Dit heet de ' Tremanormen'. Deze procedure brengt kosten met zich mee.

Zaffier werkt voor het bepalen van de verhaalsbijdrage voor kinderen met een andere methode dan de Tremanormen. Uit landelijk onderzoek bleek dat het berekenen van de onderhoudsbijdrage ingewikkeld is. Daardoor is hulp van een advocaat of een andere deskundige altijd nodig. Dat is duur. Je hoeft in de nieuwe situatie geen advocaat in de arm te nemen. Tenzij je niet betaald. Dan wordt de zaak toch voor de rechtbank gebracht.

De rekenmethode is gebaseerd op:

  • de verzamelinkomens (totaal van het inkomen);
  • de gemiddelde zorgkosten;
  • de verdeling van de zorg.

Wat zijn de voordelen?

Je weet meteen waar je aan toe bent. Je berekent welk bedrag Zaffier gebruikt. Ook kan je de gevolgen op het bedrag zien van mogelijke veranderingen in je persoonlijke situatie.

Meer informatie vindt je op de pagina uitleg berekening verhaalsbijdrage.