Beslag op je inkomsten en de beslagvrije voet

Als je jouw rekeningen niet op tijd betaalt, kan je te maken krijgen met beslag op je inkomsten en de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het deel van de inkomsten waarop de schuldeiser eigenlijk geen beslag kan leggen. Dit is zo geregeld in de wet, omdat iedereen recht heeft op een bepaald minimuminkomen om van te leven. Van deze beslagvrije voet moet je de vaste lasten betalen en ook eten en drinken.

In deze informatietekening (pdf, 266 KB) wordt uitleg gegeven over beslag op je inkomsten en de beslagvrije voet. Je krijgt uitleg over hoe de beslagvrije voet berekend wordt. Ook worden er tips gegeven.

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet

Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe wet. Hier staan nieuwe regels in over het betalen van schulden. Deze wet moet ervoor zorgen dat de beslagvrije voet makkelijker en goed wordt berekend. Deze nieuwe wet zorgt er ook voor dat de berekening van de beslagvrije voet voor iedereen op dezelfde manier gebeurt.

Moet je iets terugbetalen aan Zaffier en houden we een bedrag in op je uitkering? Dan geldt voor jou vanaf 1 januari 2021 een hogere beslagvrije voet.

  • Heb je een bijstandsuitkering en los je op dit moment niets af of los je minder dan 5% van de bijstandsnorm af? Dan ga je door de nieuwe wet 5% van de bijstandsnorm per maand aflossen.
  • Heb je een bijstandsuitkering en los je nu meer dan 5%  van de bijstandsnorm af? Dan wordt het bedrag dat je aflost verlaagd naar 5% van de bijstandsnorm.
  • Heb je geen bijstandsuitkering meer? Dan wordt jouw bedrag berekend of gelden de wettelijk vastgestelde bedragen.

Ligt er beslag op je uitkering door iemand anders dan de gemeente, bijvoorbeeld via een deurwaarder? Op schuldenwijzer.nl zie je welke gerechtsdeurwaarder er beslag heeft gelegd op je inkomsten. Ook zie je hoeveel je nog moet betalen en bij wie je moet zijn voor meer informatie. Je moet hiervoor inloggen met je DigiD.

Wijzigt je inkomen of verandert je gezinssituatie? Hierdoor kan je beslagvrije voet veranderen. Geef wijzigingen daarom altijd door aan je beslaglegger. Je beslaglegger is je aanspreekpunt als je situatie wijzigt of als je gegevens niet kloppen. De contactgegevens staan op je modelmededeling beslagvrije voet.